Printer than you think

Printer than you think

Now that you’ve read the basic design proceedings, and we from KACE have come to a finished designend product, it still needs a printer. Unfortunately it is not that easy. It doesn’t come rolling out of the printer. Also here is more to it than everyone thinks.

As you read last week’s your design is shown in RGB, of course your screen will adjust the colors to CMYK because a printer uses the CMYK statement. If your client has given agreement to the design, we reach the most exciting moment of this process. It can be sent to the printer. Certainly the first time it’s pretty exciting, because you have no experience with printing and you don’t know how it will come out. But mostly you will be pleasantly surprised with the end result. But to get a good result it is important to make a decent ready-to-print file. There is only one way to get this done. You will have to make a high resolution PDF that meets the requirements of your printer. This means that you file has to be in CMYK colors. Your file needs to have bleed, this is necessary to get the perfect cut in the end. If the cutting machine moves a few millimeters and you don’t have any bleed, your design suddenly looks very different … A picture must have a resolution value of 300 dpi (dots per inch). Namely a printer uses four colors and prints simply little dots. Because they are printed so close to each other, your eye places them together to create the desired color. Also, you should use cut marks in your pdf, so that the printer exactly knows where in the draft he has to cut into the design. Okay, the PDF is print ready, and it’s time to send your file to the printer. Now the time has come to wait how it will turn out!

Meanwhile you make appointments with the pressman about the special things you’d like to have, like that one PMS (Pantone Matching System) color you have chosen for your corporate identity and whether it is possible to embossing  (Embossing is an embossed on certain parts of the paper) the business cards. It’s possible! You ask a quote so you that can send the bill to the customer. Now it is finished, there is nothing more you can do. The pressman will send you an email if the print is ready to be picked up.

The printshop is busier than you thought, but fortunately after a few days you get, just like in the beginning of your mission, you get a “one” at your mail icon and read your print is ready to be picked up!

Time to collect your prints. It is exactly what you expected, and you can tell your customer that the product is ready. Your customer is also completely satisfied and you can complete this project with a satisfied customer who will come back often in the future!

IN THE POCKET!

That is certainly better, because we don’t want that the client goes to a “home garden and kitchen designer” … What do we mean by a home garden and kitchen designer? Stay tuned and read more next week!

The Dutch version

Nu je de basis van ontwerpen dus ongeveer hebt gelezen, en wij van KACE qua ontwerp tot een eindproduct zijn gekomen, moet het nog naar een drukker. Helaas is het niet zo makkelijk dat het zomaar de printer uit komt rollen. Ook hier komt meer bij kijken dan iedereen denkt.

Zoals je vorige week hebt gelezen is je ontwerp te zien in RGB, natuurlijk past je beeldscherm de kleuren wel aan naar CMYK omdat een drukker werkt met CMYK stelling. Als je akkoord hebt gekregen van je klant komt het spannendste moment van het proces. Het kan naar de drukker worden gestuurd. Zeker de eerste keren is het behoorlijk spannend, omdat je geen ervaring hebt met drukwerk en dus niet weet hoe het eruit gaat komen. Maar meestal word je blij verrast door het het eind resultaat. Maar om een goed resultaat te krijgen is het belangrijk om je bestand fatsoenlijk drukklaar te maken. Dit doe je doormiddel van een highresolution PDF te maken die voldoet aan de voorschriften van de drukker. Dit houdt over het algmeen in, dat je bestand uit CMYK is opgebouwd en je bestand afloop moet hebben, dit is om het makkelijker te maken met het uitsnijden. Mocht de machine een paar milimeter opschuiven en je hebt geen afloop gaat je ontwerp er heel opeens anders uitzien… Ook moet een foto een resolutie waarden hebben van 300 dpi (dots per inch). Een drukker werkt namelijk met 4 kleuren en drukt simpel gezegd kleine stippen. Omdat ze zo kort op elkaar staan smelt dat voor het oog samen tot de gewenste kleur. Ook moet je ook snijtekens bijleveren bij een drukker zodat de drukker precies weet waar in het ontwerp hij in het ontwerp moet snijden. Oke, de PDF is drukklaar, en is het tijd om te verzenden naar de drukker. Dan is het moment daar om af te wachten hoe het er uit komt te zien!

Je spreekt met de drukker nog een paar dingen af die je graag zou willen hebben zoals die ene PMS (Pantone Matching System) kleur die je had uitgezocht voor je huisstijl en of hij die preeg (Pregen is een ander woord voor reliëfdruk. Een preegvorm zorgt ervoor dat er op bepaalde delen in het papier een reliëf gedrukt wordt) kan realiseren die jij graag in het visitekaartje zou willen hebben. Het is allemaal mogelijk! Je vraagt een offerte aan zodat je die kan meenemen in de factuur voor de klant. Het is nu helemaal rond en de drukker zal je een mail sturen als het drukwerk klaar is om opgehaald te worden.

De drukker heeft het drukker dan je dacht, maar gelukkig na enkele dagen krijg je, net zoals in het begin van je opdracht, een ééntje bij je mail icoontje en lees je dat je drukwerk klaar is om opgehaald te worden!

Tijd dus om het op te halen bij drukker zoals je had afgesproken. Het is gelukkig helemaal wat je ervan had verwacht en je kunt jouw klant vertellen dat het af te leveren product helemaal klaar is. Gelukkig is je klant ook helemaal tevreden en heb je dit project kunnen afronden met een tevreden klant, die in de toekomst nog vaak terug komt bij je bedrijf!

IN THE POCKET!

Dat is in iederegeval beter dan dat de klant naar een huis tuin en keuken vormgever vertrekt… Wat we bedoelen met een huis tuin en keuken vormgever dat lees je volgende week donderdag in onze voorlaatste blog!

Comments (0)
Join the discussion
Read them all
 

Comment

Hide Comments
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share