Calligraphy basics

Calligraphy basics

Not everything about design happens digitally. Hand drawn designs sometimes add a lot. This can be an illustration but also calligraphy. And because we have received many compliments on our office wall as well as many comments describing how hard calligraphy is, en we enjoy calligraphy we have 3 points of advice for you:

1. The best advice we can give you is to be patience and practice a lot. Of course everyone wants to be able to do calligraphy, but the artists have spent months if not years of practice to do this free handily. Now you might think, how does this help me, I want to be able to practice it myself! We understand. So if you’re ready, here’s the first real point of advice – buy a proper calligraphy pen. Such a cheap pen with a felt tip works for 3 weeks and then the tip is broken. A good one is the Pilot Parallel Pen. The calligraphy style we use is about having your tip in a 45 degree angle to make a straight line.

2. Don’t immediately start with letters. Of course you want to, but a letter consists of a number of standard shapes. The first shape is the stick, or the back of the letter. Take a big stack of paper and use them all to practice the stick. Once you’ve succeeded in doing this you can continue making letters. And as you can see, you have already created 2 letters. Namely the “N” and the “U”. That’s how simple it is.

3. The size of the letters is very important for the appearance of the text or word. At one point you will feel which size fits with the thickness of your pen. But to start you put 3 lines obliquely above each other, this is your font size. A capital letter will be about 1 to 1,5 line bigger.

Some tips.

The Dutch version

Niet alles gebeurd digitaal bij het vormgeven. Handgetekende ontwerpen hebben soms een enorme toevoeging. Dit kan een illustratie zijn maar ook kalligrafie! En omdat we meerdere keren een compliment hebben gekregen over onze kantoormuur en er quotes om onze oren vliegen als “Nou dat lijkt me echt moeilijk” “Oh dat is echt knap, zo uit de hand” en wij jullie het plezier in kalligrafie niet willen ontnemen hebben wij 3 tips voor jullie.

1. Geduld en oefen veel dat is eigenlijk de beste tip. Natuurlijk ziet iedereen werken van kalligraven en dan wil je dat ook, maar ook hun hebben maanden dan wel niet jaren erover gedaan om zo goed te kunnen schrijven uit de losse pols. Nu denk je waarschijnlijk, ja hallo… Wat heb ik hier aan? Ik wil schrijven! Oke oke, dat snappen we. Als je er klaar voor bent komt hier de eerste echte tip. Koop een fatsoenlijke kalligrafie pen/stift. Zo’n goedkope stift met een vilt punt werkt voor 3 weken en dan is je punt kapot. Een aanrader is de Pilot Parallel Pen. Het gaat bij de kalligrafievorm die wij hier behandelen erom dat je punt in een hoek van 45 graden staat en er een strakke lijn ontstaat.

2. Start niet direct met letters… Dat wil je natuurlijk wel. Maar een letter bestaat uit een aantal standaard vormen. Om te beginnen met de stok. Oftwel de rug van de letter. Pak een dik pak papier en schrijf alle velletjes vol met deze stok. Als je deze eenmaal in de vingers hebt kun je verder met het maken van de letters. En zoals je ziet heb je eigenlijk al 2 letters gemaakt. Namelijk de “N” en de “U”. Nou zo simpel is het eigenlijk…

3. De grote van je letters is ook erg belangrijk bij de uistraling van je tekst of woord. Op een gegeven moment voel je wel aan welke grote past bij de dikte van je stift of pen. Maar om te beginnen zet je 3 streepjes schuin boven elkaar, dit is je lettergrote. Een hoofdletter zal ongeveer 1 tot 1,5 streepje groter zijn.

Comments (0)
Join the discussion
Read them all
 

Comment

Hide Comments
Back

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!

Share